Waarom het naleven van doelen en voornemens belangrijk is.

Waarom het naleven van doelen en voornemens belangrijk is.

30 december 2019 door: Marjolein

Goede voornemens. Doelen stellen. Dit is vast niet het enige artikel dat je hierover tegenkomt in deze tijd van het jaar. Nog sterker, ik heb hierover zelf al eerder een artikel geschreven. Maar dit artikel is anders. Ja, natuurlijk ga ik je vertellen hoe je er voor kunt zorgen dat je jouw doelen haalt en je jouw goede voornemens volhoudt, maar ik wil je wat inzicht geven in de psychologie er achter. Dus, als dit het zoveelste artikel over goede voornemens is die je tegen komt, laat dit dan een artikel zijn dat je ook daadwerkelijk leest.

De psychologie
De psychologie achter jouw goede voornemens. In basis is die heel simpel. Een nieuw jaar, een nieuw begin, een schone bladzijde en dé kans om iets waar je niet volledig blij mee bent opnieuw vorm te geven. Tot zover niets ingewikkeld.

Maar wie kent het frustrerende gevoel niet? Dat je je iets had voorgenomen en je had er echt heel serieus over nagedacht, er zelfs een plan voor gemaakt en dan toch komt na een paar dagen (of in het beste geval weken) de klad in en je bent weer terug bij je oude gewoontes. Hoe erg kun je dan van jezelf balen? Ik denk dat we dit gevoel op een bepaalde manier allemaal wel zullen kennen.

Afspraken met jezelf
Goede voornemens of doelen die we stellen zijn eigenlijk afspraken die we met onszelf maken. En er voelt niets beroerder dan afspraken die je met jezelf maakt niet nakomen. Als er toch één persoon is van wie je op aan kunt, dan ben je dat toch zeker zelf? Tenminste, dat denken we en hier gaan we van uit. Maar toch is dit niet altijd zo, want anders zouden goede voornemens simpel zijn. Dan zou het niet meer zijn dan een knop die je omzet en je bent klaar.

De belangrijkste afspraken die je in je leven maakt zijn de afspraken die je met jezelf maakt. Niet die met een ander, terwijl we hier vaak veel meer moeite voor doen. Ook al hebben we er geen zin in of komt het niet uit, we hadden iets afgesproken en dus doen we het ook.

Als je op deze manier naar goede voornemens of doelen gaat kijken, dan zet je ze in een heel ander daglicht. Dan wordt direct duidelijk dat je heel specifiek moet zijn. Dat ben je immers ook als je een afspraak met een ander maakt. Dan weet je gelijk dat het met een paar voornemens of doelen, een heel duidelijk en concreet korte- en lange termijn plan en een hele duidelijke waarom echt ophoudt. Anders is het simpelweg niet meer behapbaar. Een coach kan je hierbij overigens altijd helpen en jouw stok achter de deur zijn.

Waarom zijn de afspraken die je met jezelf maakt zo belangrijk?
Zoals je eerder las ben jij zelf de enige persoon waarvan jij altijd op aan kunt. Tenminste, zo zou het moeten zijn. Want als dit het geval is dan ben je zelfverzekerd, weet je wat je wil en hoe je dit kunt bereiken. Dan weet je wat jouw sterke en minder sterke punten zijn en kun je jezelf en jouw bedrijf super sterk neerzetten omdat je weet waar je voor staat. Je weet dat als jij iets zegt of afspreekt, dat je dit ook doet.

En in dit laatste, daar zit vaak de uitdaging. Want de dingen die we met een ander afspreken, daar bewegen we hemel en aarde voor om die na te komen, maar de dingen die met onszelf afspreken die kunnen we wel uitstellen, aanpassen of er helemaal van af zien.

Stop daar direct mee!
De afspraken die jij met jezelf maakt zijn de ALLER belangrijkste afspraken die je in je leven kunt maken. Deze zou je nooit moeten uitstellen en er al helemaal niet van af moeten zien! Doe je dat wel, dan zorgt dit voor een deuk in je zelfvertrouwen en je eigenwaarde en voor een deuk in je omzet en de geloofwaardigheid van jou en je bedrijf. Als jij niet van jezelf op aan kunt, waarom zou een (potentiele) klant je dan vertrouwen?

Terwijl, als je écht weet dat je van jezelf op aan kunt omdat je weet dat je de afspraken die je met jezelf maakt altijd en als aller eerste nakomt, dit je niet alleen een gelukkig mens maakt, maar het jouw geloofwaardigheid op alle gebieden positief beïnvloedt. Je zelfvertrouwen neemt toe, je wordt veel beter in plannen en houdt tijd over, je krijgt meer energie, je expertstatus en het vertrouwen dat (potentiele) klanten in je hebben neemt toe en hiermee zal je omzet stijgen.  

En dit begint allemaal met een simpel besluit en dat is dat de afspraken die je met jezelf maakt jouw hoogste prioriteit hebben.

Nee, dit is niet altijd makkelijk. En ja, je zult jezelf in het begin een schop onder je kont moeten geven of dit laten doen door een coach. Maar wat zul jij je krachtig en zelfverzekerd voelen als je gaat merken dat jij écht van jezelf op aan kunt!

Dus, kijk nog eens heel kritisch naar jouw doelen en goede voornemens voor 2020. Zijn ze realistisch? Heb je ze net zo concreet als je zou doen als je het met een ander af zou spreken? Nee? Zorg er dan voor dat je dit doet, zodat je zeker weet dat je de afspraken die je met jezelf maakt na kunt komen. En maak van 2020 jouw beste, mooiste en meest succesvolle jaar ooit!

Kun je wel een stok achter de deur gebruiken?
Deel jouw doelen en goede voornemens met mij! Alleen al door het uit te spreken maak je al een commitment en wordt het makkelijker je er aan te houden.

Ik zou het fantastisch vinden als dit artikel waardevol voor je was. Deel hem op social media en deel hem met iemand die hem goed kan gebruiken. Tag mij in je bericht en laat me weten wat je er van vond. Door het artikel te delen inspireer jij anderen, maar ik vind het ook heel leuk om te zien wie mijn blog leest. Dank je wel voor de tijd die je hebt genomen om het artikel te lezen en tot de volgende keer!

Laat een reactie achter