Uiensoep

Uiensoep

20 september 2017 door: Marjolein

Nu het buiten weer wat kouder wordt vind ik een soepje altijd extra lekker! Deze uiensoep is makkelijk te maken en voor mij een echte traktatie. Wist je trouwens dat soep een dag later meestal nog lekkerder is? Ideaal dus om deze soep een dag van te voren te maken. Zeker als je dan wat minder tijd hebt, maar wel lekker wil eten.

Ingrediënten:
3 grote uien
1 tenen knoflook
1 liter groentebouillon
Zout
Peper
1 theelepel tijm
½  theelepel rozemarijn
1 theelepel verse bladpeterselie
kokosolie
1 kleine eetlepel bloem
Optioneel:
1 glas rode wijn
Snufje kerriepoeder

Bereiding:
Snijd de uien in (halve) ringen en hak de knoflook fijn. Bak dit ongeveer 20 minuten in de olie. Zet het vuur niet te hoog en doe een deksel op de pan om de warmte in de pan te houden. Wel af en toe roeren. Tijdens het bakken voeg je wat zout aan de uien toe. Niet alleen voegt dit smaak toe, maar het zout zorgt er ook voor dat de uien minder snel aanbakken en verbranden.

Na ongeveer 20 minuten zijn je uien lekker gekaramelliseerd en goed gaar geworden. De soep is het lekkerst als de uien bruin, maar niet verbrand zijn.

Voeg peper, tijm, rozemarijn, peterselie en eventueel kerriepoeder toe. Bak even mee. Zet intussen het water voor de bouillon op.

Je kunt er voor kiezen om de bouillon en het water apart toe te voegen of je lost de bouillonblokjes al op in water in bijvoorbeeld een litermaatje.

Voeg de bloem aan je uien toe en bak dit 5 minuten mee om de bloem te garen. (Optioneel: Voeg na 5 minuten eerst de rode wijn toe en laat de alcohol verdampen.) Voeg de bouillon toe en roer goed door. Probeer de aangebakken uien van de bodem goed los te roeren.

Laat je soep minimaal 10 minuten zacht koken. Proef of de soep naar smaak is. Vind je de soep te zout, dan voeg je wat water toe. Heeft de soep te weinig smaak dan kun je nog wat bouillonpoeder, zout en/of peper toevoegen of je laat de soep nog even koken zonder deksel op de pan. Het water zal dan wat verdampen, waardoor de smaak sterker wordt.

Tip:
Uien willen wel eens aanbakken en de pan is dan lastig schoon te krijgen. Je kunt er daarom voor kiezen om de uien apart te bakken in een koekenpan met antiaanbaklaag en de bouillon te koken in je soeppan. Als de uien gebakken zijn voeg je de uien toe aan de bouillon.
Om alle lekkere smaken van het bakken toch uit je koekenpan mee te nemen in de soep laat je het gas nog even aan staan en doe je een klein beetje water in de koekenpan. Laat dit even koken en maak met een spatel alle restjes uit de pan los. Voeg dit water toe aan de soep.

Like ook mijn Facebookpagina

 


Laat een reactie achter