Kruidenolie

Kruidenolie

26 augustus 2017 door: Marjolein

Kruidenolie

Ingrediƫnten:
2 tenen knoflook
Olijfolie
Zout
Peper
Verse kruiden, bijvoorbeeld:
1 hand basilicum
1 hand bladpeterselie
1 eetlepel rozemarijn
1 eetlepel tijm
Etc.
Optioneel: Geroosterde pijnboompitten of andere noten die je lekker vindt en edelgistvlokken of Parmezaanse kaas

Met deze olie kun je zo veel experimenteren als je wil. Je voegt de kruiden toe die jij lekker vindt of die je hebt kunnen vinden. Probeer er wel voor te zorgen dan er balans is in de smaken. Zachte kruiden, zoals basilicum, hebben vaak ook een wat zachtere smaak dan hardere kruiden, zoals rozemarijn. Van de zachte kruiden gebruik je doorgaans dan ook meer dan van de hardere.

Als je er meer een pesto van maken, voeg je ook noten en Parmezaanse kaas toe.

Je kunt de olie zo dun of dik maken als je zelf wil. Simpelweg door meer of minder olie toe te voegen.

Heb je geen keukenmachine? Je kunt de kruiden ook met de hand hakken en hier dan de olie door mengen.

Ik gebruik deze olie voor van alles: als smaakmaker op een broodje of pizza, door de pasta(salade), als dip of als dressing in een salade. In het laatste geval voeg ik ook nog wat citroensap toe.

Bereiding:

Indien je noten gebruikt, rooster deze dan in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn.

Hak de knoflook in grove stokken of pers deze met de knoflookpers en doe dit in de keukenmachine.

Was de kruiden en dep deze droog met een schone theedoek of keukenpapier. Doe ook de kruiden in de keukenmachine of hak ze met de hand. Mocht je edelgistvlokken of Parmezaanse kaas gebruiken, kun je dit ook toevoegen, samen met wat peper, zout en flink wat olie. Hak alles nu fijn met de keukenmachine.

Proef of de olie naar wens is. Voeg naar smaak zout en peper toe. Als je de kruidenolie dunner wil maken voeg je wat meer olie toe en meng je alles nogmaals in de keukenmachine.

Als de kruidenolie naar wens is doe je deze in 1 of meerdere glazen potjes en bewaar je deze in de koelkast. Als je er voor zorgt dat er altijd een dun laagje olie bovenop de kruiden drijft, kun je de olie het langst goed houden. In de koelkast kun je het dan zeker 3 weken bewaren en gebruiken.

Tip:
– Gebruik allerlei verschillende glazen potjes die je kunt kopen of gebruik bijvoorbeeld je lege jampotjes.
– Geef ze weg in een lekker cadeaupakketje.

Like ook mijn Facebookpagina


Laat een reactie achter