Plantaardig eten is de toekomst

Plantaardig eten is de toekomst

29 maart 2018 door: Marjolein

‘Vanaf dit moment heb ik geen vlees meer gegeten’

Ik eet geen vlees of vis en eet en drink verder zo plantaardig mogelijk. Dit is nu denk ik zo’n 5 jaar geleden ontstaan uit een principekwestie. Hoe er wordt omgegaan met dieren heb ik altijd al verschrikkelijk gevonden, maar hiervoor kon ik mijn ogen redelijk sluiten en genieten van mijn dagelijkse stukje vlees.

Zo’n 5 jaar geleden reed ik nog 4 dagen per week in ongeveer 45 minuten naar mijn werk. Bijna dagelijks kwam ik vrachtwagens volgepakt met dieren, op weg naar de slacht tegen. En elke keer dacht ik weer ‘och, die arme beestjes…’ Mijn ogen gesloten houden lukte mij steeds minder. Ook leerde ik steeds meer over gezondheid, voeding en de oorsprong hiervan en wat het met je lichaam doet.
Het gevoel dat ik het zo hypocriet van mezelf vond dat ik het allemaal zo zielig vond, maar toch vrolijk doorging met het eten van vlees kwam steeds vaker naar boven. Hierop besloot ik een week te proberen geen vlees te eten. Puur om te kijken of ik het kon. Dit was verbazingwekkend makkelijk! Het vroeg mij op een andere manier te koken, maar ja dit vond ik al leuk, dus dit was absoluut geen opgave.
Wat ik wel lastig vond was om geen vlees te eten wanneer we naar de snackbar gingen. Die frikandel speciaal was gewoon niet te weerstaan… Op deze manier eten heb ik een aantal maanden volgehouden.

In deze tijd waren wij ook bezig met het kopen van een nieuwbouwwoning. Voor het uitzoeken van de keuken (whoop whoop!) en de badkamer gingen we naar een bouwcenter. Wat we niet wisten is dat we hiervoor door een straat zouden rijden waarin een slachterij gevestigd is. Tegen de tijd dat mijn man ik tot dit besef kwamen stonden we er pal voor stil, te wachten op een wagen die de draai naar het pand aan het maken was. Dit was mijn grootste nachtmerrie! Vlak voor ons werd ook nog eens een koe uitgeladen en naar het slachthuis begeleid. De koe liep vlak voor onze auto langs. De blik in de ogen van het dier weet ik nog als de dag van gisteren! De stress en angst die ik bij haar zag… echt vreselijk om te zien! Mijn maag draaide om, de tranen stonden in mijn ogen. Ik durfde eigenlijk niet te kijken maar het was letterlijk niet langer mogelijk om niet te zien wat er voor mijn ogen gebeurde. Dit was dé wake-up call voor mij. Hoe kon ik nu nog langer mijn frikandel speciaal bestellen en deze ook nog opeten?!

Vanaf dit moment heb ik geen vlees meer gegeten. Helemaal niets. En ik heb er nog geen moment spijt van gehad.

Ik eet en leef niet veganistisch en ik zal mezelf ook niet vegan noemen. Wanneer ik uit eten ben neem ik namelijk rustig een toetje wanneer ik hier zin in heb en als mijn moeder een cake gebakken heeft waarin melk en/of eieren verwerkt zijn, sla ik deze ook niet (altijd) af. Wel probeer ik dierlijke toevoegingen, zoals bijvoorbeeld gelatine zoveel mogelijk te vermijden. Ook heb ik, hoewel ik er (nog) niet bewust op let, ongetwijfeld een paar leren schoenen in de kast staan.

Ik denk dat (meer) plantaardig eten de toekomst is! Kijk alleen maar naar de vlees- en zuivelvervangers in de supermarkt. Dit zijn er steeds meer en ze zijn ook op steeds meer plaatsen te koop. Voor steeds meer producten is er zelfs een plantaardige vervanger. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rookworst, een hamburger of een saucijzenbroodje. En geloof mij, ze zijn nog lekkerder dan de dierlijke variant!

Ook worden we steeds bewuster van de impact die dierlijke producten hebben op ons lichaam, onze gezondheid en op de wereld om ons heen. We kunnen niet zo blijven eten als we al jaren doen, dit houdt ons lichaam en de aarde gewoonweg niet vol.

Daarnaast zijn er zoveel voedselschandalen, waarvan wij alleen maar de excessen te horen krijgen, die steeds meer mensen doen besluiten minder of geen vlees meer te eten. Ook zijn er steeds meer en grootschaliger onderzoeken die uitwijzen dat dierlijke producten zoals vlees en zuivel, eigenlijk helemaal niet gezond voor je zijn. The China Study is hiervan een goed voorbeeld.

Voor voldoende vitaminen en mineralen ben je niet afhankelijk van dierlijke producten. Alles wat je lichaam nodig heeft kun je uit plantaardige producten halen. De vitaminen en mineralen uit plantaardige bronnen zijn vaak beter en makkelijker opneembaar dan de dierlijke variant. Vitamine B12 verdient wel wat extra aandacht, maar met een goede (jaarlijkse) controle en, indien nodig supplementen van goede kwaliteit, zal je geen tekorten oplopen.

Eet jij ook (af en toe) vegetarisch of veganistisch?


Laat een reactie achter