Ondernemen is uit je comfortzone gaan.

Ondernemen is uit je comfortzone gaan.

20 januari 2020 door: Marjolein

‘Het ondernemerschap is een grote les uit je comfortzone gaan.’ Dit heb ik afgelopen week gezegd in een interview met een krant. En zo ervaar ik het ook echt. Maar op de meest positieve manier.

Als ondernemer doe je aan de lopende band van alles waarvan je wellicht nooit gedacht had dat je het überhaupt ooit zou doen en wat je nog leuk vindt ook. Oké, heel eerlijk, in mijn hoofd kan ik de dingen soms ook groter en spannender maken dan ze in werkelijkheid zijn. Maar elke keer dat ik iets gedaan heb dat buiten mijn comfortzone lag kan ik hier met een positief gevoel op terug kijken.

Netwerken was bijvoorbeeld zo’n ding. Want ik had toch helemaal niets interessants te vertellen? Of voor een groep staan om een presentatie of workshop te geven. Mijn moeder zei laatst nog tegen mij dat ze vroeger nooit gedacht had dat ik (een introvert en timide meisje) dit ooit vrijwillig én met zoveel plezier zou doen.

Ik ben er achter gekomen dat dit valt of staat met jouw eigen mindset en de verhalen die je jezelf vertelt.

Wat ik hiermee bedoel is dat we onszelf van alles wijs maken. ‘Dit kan ik niet.’ ‘Ik ben nou eenmaal niet goed in ….’ ‘Ik zou willen dat ik … zou kunnen, maar dat zit nou eenmaal niet in mijn aard.’ ‘Ik heb dat talent niet.’ ‘Wie zit er nou op mij te wachten?’ En zo kan ik nog tig andere dingen opnoemen die we onszelf wijs maken, maar die niets meer dan klinkklare onzin zijn!

Als je iets wil leren, doen, kunnen of wat voor verlangen je ook hebt, dan is er een manier om dit te realiseren. Op dit moment weet je simpelweg NOG niet hoe je het moet doen. Maar als er één persoon ter wereld is die iets soortgelijks gedaan heeft, dan is er ook voor jou een manier te bedenken.

Waarom zijn sommige verhalen die je jezelf wijsmaakt nou zo’n onzin? Je maakt het ten eerste veel groter, spannender en enger dan het in werkelijkheid is. Ten tweede maak je jezelf veel kleiner, minder belangrijk en minder waardevol dan dat je bent. En ten derde is het gewoon niet waar! Je blaast het op. En dit is gelijk de reden waarom je achteraf denkt ‘Oooh, heb ik me hier nou zo druk om gemaakt?!’

Groei ligt buiten je comfortzone. Simpeler kan ik het niet maken en leuker kan ik het niet maken. Door uren op de duikplank te blijven staan om naar beneden te kijken hoe hoog het eigenlijk is en hoeveel mensen er naar je kijken maak je het niet beter of makkelijker. Spring! Doe het gewoon. Wat is het ergste dat je kan overkomen? En hoe realistisch is dit ‘worst case scenario’?

Van alles dat je de eerste keer spannend vindt zul je merken dat het de tweede, derde en vierde keer veel minder spannend is. En op een gegeven moment zal je het helemaal niet eng meer vinden, maar heb je er zelfs zin in. Dit kun je je nu misschien niet voorstellen, maar uit ervaring kan ik je vertellen dat dit zo is.

De eerste keer dat ik naar een netwerkbijeenkomst ging ben ik minutenlang in mijn auto blijven zitten om te kijken wie er allemaal naar binnen gingen. Na meer dan 15 minuten zag ik twee mensen lopen die ik via via wel eens gezien had en dacht ik ‘het is nu of nooit’. Met zweethanden ben ik trillend en met torenhoge hartslag de auto uit gestapt en ben ik vlak achter hun aan naar binnen gelopen. Gelukkig herkenden ze mij ook en had ik gelijk ‘bekenden’ om een praatje mee te maken. En nu, ongeveer een jaar later, stap ik vol zelfvertrouwen een netwerkbijeenkomst binnen. Want ik weet nu dat iedereen dit in het begin spannend vond. En nog belangrijker, dat er niets leuker is dan met andere ondernemers te praten over hun én mijn passie!

Sta je voor iets dat je heel erg spannend vindt en weet je niet hoe je van je spanning af moet komen en hoe je jouw zelfvertrouwen een boost moet geven? Stuur me een berichtje. Ik geef je graag een peptalk en deel mijn tips met je, zodat jij vol vertrouwen jouw comfortzone uit kunt stappen!

Ik zou het fantastisch vinden als dit artikel waardevol voor je was. Deel hem op social media en deel hem met iemand die hem goed kan gebruiken. Tag mij in je bericht en laat me weten wat je er van vond. Door het artikel te delen inspireer jij anderen, maar ik vind het ook heel leuk om te zien wie mijn blog leest.
Dank je wel voor de tijd die je hebt genomen om het artikel te lezen en tot de volgende keer!


Laat een reactie achter