Marjolein Nijstad Podcast #88: Als je van verkopen uitslag, jeuk en vlekken in je nek krijgt.

Marjolein Nijstad Podcast #88: Als je van verkopen uitslag, jeuk en vlekken in je nek krijgt.

28 juli 2022 door: Marjolein

Klik hier om de podcast te beluisteren.

Hé, wat tof, dat je er weer bent voor een volgende aflevering van de podcast. En ik heb weer heel veel zin om een aflevering voor je op te nemen. En we gaan er weer iets heel leuks van maken wat mij betreft.
Ik  hoop dat het goed met je gaat. Ik hoop dat je een lekker weekend voor de boeg hebt, want het is natuurlijk is vrijdag als deze podcast online komt, donderdag dat ik hem opneem. En ja, de zon is hier een beetje verdwenen op dit moment, maar die komt dit weekend hopelijk weer lekker terug. Want dan kunnen we weer lekker van het weer gaan genieten. Allright, de aflevering van vandaag is echt speciaal voor jou als je van verkopen, jeuk, vlekken en rare bultjes krijgt en je daar voor eens en voor altijd van af wil. Want verkopen, het hoort nou eenmaal bij ondernemen, zonder verkopen geen klanten en zonder klanten geen omzet.

[00:01:38.620] 

En dan kun je net zo goed je bedrijf omdopen tot een hobby en je uitschrijven bij de kamer van koophandel. En dat is niet wat je wil, want dat weet ik zeker en daarom luister je en natuurlijk ook naar deze podcast. Weet ook dat als je verkopen lastig, niet leuk en misschien nog wel doodeng vindt dat er helemaal niks geks met je aan de hand is. Je hebt geen enge ziekte en nee, je bedrijf is ook niet gedoemd te mislukken. Nee, absoluut niet, maar er is wel werk aan de winkel. En daar kan ik je dan mee helpen, en ik hoop dat deze aflevering je daar al een beetje mee op weg helpt.
Realiseer je een paar dingen over verkopen, allereerst je verkoopt niet jezelf, maar je biedt iets aan dat jouw klanten helpt om iets te realiseren wat ze heel graag willen en wat ze misschien al heel lang heel graag willen. Dus koppel jezelf en je aanbod dus los van elkaar. Je laat jezelf als persoon buiten beschouwing en dat is een hele belangrijke, om je als eerste te realiseren.

[00:02:48.880] 

Dan als tweede, mensen moeten wel weten dat je iets aanbiedt. Weet je, als ik coaches en dienstverleners niet vertel dat het helemaal niet nodig is om maanden en maanden met hun bedrijf te struggelen en te stoeien om het überhaupt van de grond te krijgen, maar dat het tijdens een live dag ook in één dag kan, hoe moeten ze dit dan weten? Aals ik het ze niet vertel, dan kunnen ze niet weten dat het er is en hetzelfde geldt voor jou en wat jij aanbiedt. Je moet mensen, jouw volgers, mensen op je e-maillijst, potentiële klanten, wel vertellen dat het er is. En nu we het toch over je aanbod hebben, is het volgende ding ook goed om je te realiseren: Ben jij zo verliefd op dat wat je aanbiedt, dat je het zelf zou kopen als je in de schoenen van je doelgroep zou staan? Zo niet, dan is dit in de echt het allereerste ding wat je mag gaan aanpakken. Want als je er zelf niet knetter, knetter, knetter gek op bent, dan kun je het niet verkopen. Kijk, ik weet hoe ontzettend life-changing zo’n live dag is die ik aanbiedt. Je hele bedrijf staat in één dag op poten, je bent zelf echt next level gegaan op die dag, ik ga je mega uit je comfortzone trekken. Het gaat echt een ontzettend gave dag worden. Dit is een hele leuke gezellige dag waar we ontzettend veel doen. Je hele bedrijf staat gewoon in één dag van A tot Z.

[00:04:21.000] 

Aan de andere kant gaan er ook momenten op die dag komen, dat je denkt was ik hier maar nooit geweest en dat is niet omdat het niet leuk is omdat ik je ook je comfortzone uithaal. Ik ga je ook de moeilijke vragen stellen. Ik ga je ook de spannende dingen laten bedenken of uitzoeken, soms zelfs laten uitvoeren. Dus er komen momenten op zo’n dag dat je denkt, had ik het dan maar nooit gedaan. Maar aan het einde van de dag weet ik zeker dat je met een ontzettende big smile en ontzettend veel energie en motivatie en zin om aan de slag te gaan, de deur uit gaat omdat je weet dat het staat.

[00:04:56.250] 

Je hoeft nergens meer over na te denken. Je bedrijf staat en iedereen die een live dag gehad heeft, echt zonder uitzondering, is op die manier naar huis gegaan. En alleen al als je op m’n website kijkt bij de live dag heb ik een aantal reviews geplaatst. Nou, ik had niet in mijn stoutste dromen kunnen dromen dat het, dit soort reviews er zouden zijn. Maar als ik mensen dus niet vertel dat, dat er is dan kun jij dat niet weten. En ik ben zelf zo verliefd op die live dagen dat ik daar dus ook zonder problemen over vertel. Ik kan elke live dag nog  tien keer herbeleven eigenlijk in m’n podcast, in m’n post, in m’n nieuwsbrief, ik kan er honderduit over vertellen omdat de dagen tof zijn. En nou ja, ook omdat die dagen met allerleukste mensen zijn. Dus dat is voor mij ook echt een feestje, zo’n dag.

[00:05:54.480] 

Maar, je moet dus zo verliefd zijn op je eigen aanbod dat je hem vanuit die liefde kunt verkopen. Dus op het moment dat jij dat zelf nog niet hebt, dan is dat het allereerste waar je aan mag werken. Dus wat kun je doen om je aanbod zo te maken dat je zelf denkt van, oh ik zou het zelf kopen, of als je denkt ik heb hem nu een bepaalde prijs gegeven, voor die prijs zou ik hem niet kopen, verander dan gewoon je prijs. Er is niemand die jou vertelt: je moet dit aanbieden of je moet deze prijs vragen. Het Is jouw bedrijf, jij mag het zelf bepalen. Dat is echt de vrijheid die je natuurlijk hebt als ondernemer, dus gebruik hem ook en geniet van die vrijheid, daar maak je het alleen maar leuker en makkelijker mee voor jezelf.
Nog even een stukje over verkopen an sich, uitgekauwd maar waar, hoe staat het met jouw overtuigingen ten opzichte van verkopen? Want als je jezelf blijft vertellen bijvoorbeeld dat  verkopen zwaar is, dat het moeilijk is, dat je dit niet kunt, dat je er niet goed in bent, dat je eigenlijk maar niet verkoopt omdat je niet als een opdringerige autoverkoper wilt overkomen. Ja, dan gaat het dus ook niet anders worden.

[00:07:13.080] 

Je zult je eigen overtuigingen moeten aanpakken, je zult ze moeten veranderen en je zult moeten leren om van verkopen te houden, het hoort nou eenmaal bij ondernemen. En verkopen dat is al helpen, het is niet iemand iets aansmeren, verkopen is helpen. En als tegenhanger voor je belemmerende overtuigingen, je luistert nu deze podcast, dus je wil vast beter leren verkopen, je wil vast meer succes met je bedrijf en terecht, tof dat je dat wil. Maar als tegenhanger van je belemmerende overtuigingen:

[00:07:53.370] 

Schrijf vandaag eens tien positieve dingen op die je over verkopen kunt geloven, dus om je overtuigingen te veranderen. Ik ga je een paar voorbeelden geven, bijvoorbeeld: door te verkopen kan ik nog meer mensen helpen, of verkopen levert omzet op, van die omzet kan ik met mijn man, partner of gezin uit eten, of super praktisch, omzet zorgt ervoor dat ik mijn hypotheek kan betalen of dat we op vakantie kunnen. Of een overtuiging kan zijn, ik ben geen gladde autoverkoper, maar ik bied juist vanuit liefde mijn diensten aan of verkopen kan ook leuk zijn en als ik nu nog niet weet hoe ik dat leuk kan maken, dan is er vast iemand die me hiermee kan helpen. Nou, een hint, je luistert er nu naar, dus als je daar beter wilt worden, let me know.

[00:08:50.310] 

Nu heb je dus al vier of vijf overtuigingen die je tegenover je negatieve overtuiging kunt zetten. Dus ga eens kijken naar, als dit niet jouw overtuigingen zijn verander ze dan een vul ze aan met de overtuigingen die bij jou passen en herinner jezelf elke keer aan je positieve overtuigingen over verkopen, dat wat jij er positief over kunt geloven, elke keer dat je iets negatiefs denkt over verkopen. Want, waarom was verkopen ook alweer leuk? Welke redenen had je bedacht waarom verkopen leuk zou kunnen zijn? Of het iets op zou kunnen leveren dat het licht zou kunnen zijn, dat het makkelijk zou kunnen voelen. Al die dingen, dat gaat je uiteindelijk gewoon ontzettend veel opleveren.

[00:09:41.270] 

Dus daar wil ik de aflevering van vandaag mee afsluiten. Bekijk eens of onderzoek eens wat jouw negatieve overtuigingen over verkopen zijn en pak ze dan aan, zet er 10 positieve overtuigingen tegenover.
All right, ik ga je een ontzettend fijn weekend wensen en uiteraard wil ik je heel erg bedanken voor het luisteren. Heb een heerlijk weekend, maak er wat tofs van, geniet er van. En als je al vakantie hebt, want de vakanties beginnen hier in het noorden vandaag, geniet dan lekker van je vakantie. Kom bij, laad op, zodat je straks weer gewoon compleet met nieuwe energie en een frisse motivatie er tegenaan kunt. Ik wens je een onwijs  fijn weekend, fijne vakantie en een tot maandag! Doei!


Dit podcast transcript is gemaakt door: Martine Goudriaan.
Wil jij net als mij ook een groter bereik hebben jouw podcast en daarmee nog meer impact kunnen maken? Ga dan naar: www.martinegoudriaan.com/podcast-transcriptie, plan een vrijblijvend gesprek met haar in om samen te kijken hoe zij ook jou hier mee kan helpen.


Laat een reactie achter