Investeren in jezelf is spannend.

Investeren in jezelf is spannend.

3 februari 2020 door: Marjolein

Dit is wat ik van veel ondernemers hoor en wat ik zelf ook zo ervaren heb.

Tijdens de opstart van je bedrijf investeer je veel (energie, tijd en geld) in je bedrijf. We kennen denk ik allemaal de momenten waarop er geen einde aan lijkt te komen. Wordt het niet eens tijd om geld te gaan verdienen met je bedrijf in plaats van er steeds geld in te stoppen?!

Ja, natuurlijk! Maar, laten we eerlijk zijn. Ook al hebben we allemaal ons bedrijf om hier geld mee te verdienen, we vinden geld nog steeds een beetje een vies woord.

En dan ga ik nog een beetje eerlijker zijn. Want om geld te kunnen verdienen moet je van geld gaan houden. Ja, je leest het goed! Je moet geld gaan zien als je beste vriend. Niets iets waar je bang voor bent omdat het zomaar weer weg kan gaan of omdat het vies is. Hoe meer jij van geld houdt, hoe liever geld naar je toe wil stromen. Ook in geld gaat het om jouw mindset.

Geld is energie. En energie moet kunnen stromen. Het houdt van vrijheid. Dat betekent dat als jij jouw geld heel angstvallig vast wil houden het door je vingers zal glippen als het de kans krijgt en aan de andere kant dat het minder makkelijk naar je toe kan stromen. Een stroming is namelijk altijd in beweging.

Betekent dit dat je niets zou moeten sparen en je geld zomaar uit moet geven zonder er bij na te denken? Nee, dat zou gevolgen kunnen hebben die ik niemand gun. Blijf altijd je gezonde verstand gebruiken. Want als je het geld dat bedoeld is voor de hypotheek uit gaat geven aan iets anders, dan hoef je bij de bank niet aan te komen met ‘geld is energie en energie moet stromen’.

Maar het betekent wel dat je anders zou kunnen kijken naar investeren. Vooral naar investeren in jezelf. Veel vrouwen vinden het spannend en zelfs een beetje egoïstisch om geld uit te geven aan zichzelf. Helemaal als het om grotere bedragen gaat.
Terwijl investeringen in jezelf de beste investeringen zijn die je kunt doen! Want als jij er gelukkiger van wordt, er als persoon en/of ondernemer van groeit en ontwikkelt en je er gewoon een blijer mens van wordt, dan is het de investering meer dan waard. Altijd.

Hierbij kijk ik vooral naar of dit op de langere termijn zo is. Want van een paar mooie schoenen word ik heel blij, maar afgezien van de centimeters die mijn hakken hoog zijn groei ik er al mens of ondernemer niet direct van.
Trainingen, coaching, een cursus of een event zijn naar mijn mening hun geld altijd waard.

Voor ik zelf een investering doe vraag ik mezelf af wat ik er uit wil halen. Wanneer is het voor mij de investering waard geweest? En dat kan heel breed zijn. Dat kan gaan over bepaalde kennis die ik op wil doen, iets dat ik wil leren of waar ik meer van wil weten, maar dat kan ook zoiets simpels zijn als contacten opdoen en mijn netwerk uitbreiden. Zelfs als ik er achter kom dat het iets is wat niet bij me past kan ik het zien als een goede investering. Dan heeft het me misschien niet opgeleverd wat ik vooraf gedacht had, maar het heeft me wel wijzer gemaakt en ik heb wel iets geleerd.

Door zo naar investeringen te kijken is het mij dan ook nog nooit gebeurd dat iets de investering niet waard is geweest. Natuurlijk heb ik ook wel eens een training gedaan waarvan ik op het moment dacht ‘dit is zonde van mijn geld’. Maar achteraf bleek dat ik wél hele waardevolle contacten heb opgedaan.

Investeren in jezelf is spannend. Zeker als je dit nog niet zo vaak gedaan hebt. Dat snap ik als geen ander. Maar door de verhalen die je jezelf vertelt kun je het veel spannender maken dan nodig is. Gedachten als ‘dit is zonde van mijn geld’, ‘geld groeit me niet op mijn rug’, of ‘ik kan het geld maar 1 keer uitgeven’ helpen je niet, maar maken investeren alleen nog maar spannender. Het zijn gedachten die komen vanuit een tekort aan geld. Het angstvallig willen vasthouden. En deze tekort-mindset heeft het tegenovergestelde effect heeft dan het effect dat je voor ogen hebt.

Vraag jezelf in plaats daarvan af ‘wat gaat deze investering mij opleveren?’ En als het je 1 ding oplevert die jou dichter bij het bereiken van jouw doel helpt te komen, dan is het de investering meer dan waard!

Kijk naar geld als energie. Energie kun je niet vangen en vasthouden. Het is er altijd en het is altijd in beweging. Dat betekent dat als het van je af stroomt, het ook altijd weer naar je toe zal stromen. Hoe meer jij hierop leert vertrouwen, hoe makkelijker investeren zal worden en hoe meer het je op gaat leveren.

Wat is de spannendste investering die jij in jezelf gedaan hebt? En wat heeft gemaakt dat jij deze investering hebt gedaan? Ik zou het super leuk vinden als je dit met me zou willen delen. Stuur een mailtje naar info@marjoleinnijstad.nl.


Laat een reactie achter