Hoe light producten je dik en ongezond maken

Hoe light producten je dik en ongezond maken

4 september 2018 door: Marjolein

Light frisdrank is momenteel in het nieuws omdat ze door belastingmaatregelen goedkoper worden. De overheid wil hiermee overgewicht tegengaan. Klinkt nobel toch? Helaas is het minder nobel dan het lijkt. Door light producten te gebruiken zal het overgewicht en zeker het percentage ongezonde Nederlanders juist toenemen! Ik ga je uitleggen hoe dit zit.

Allereerst dragen het gebruikt van lightproducten en dus zoetstoffen bij aan overgewicht en veroorzaken ze (welvaarts)zieken. Ze helpen je dus niet om af te vallen.
Je lichaam kent het verschil niet tussen suiker en zoetstoffen, maar herkent alleen de zoete smaak. Hierop wordt je alvleesklier geactiveerd en wordt er insuline afgegeven om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Zoetstoffen bevatten nauwelijks energie. Dit herkent je lichaam wel, want het heeft energie nodig om al zijn functies uit te voeren. Je lichaam geeft signalen af dat er behoefte is aan energie, die jij herkent als trek. Je gaat dus nog iets eten of drinken. Net zo lang tot je lichaam het seintje geeft dat je verzadigd bent of je maag vol is. Dit maakt dat zoetstoffen er voor zorgen dat je meer gaat eten en drinken dan je eigenlijk nodig hebt of dat je van plan was. Hierdoor neemt de kans op overgewicht toe.
Doordat je jouw lichaam voor de gek houdt met nep-suiker, maar je lichaam wel doet alsof het echte suiker is, kun je uiteindelijk minder gevoelig worden voor insuline. Dit kan weer leiden tot diabetes type 2.

Light producten zijn absoluut niet gezonder voor je dan de reguliere producten zijn. Sterker nog, ze zijn in de meeste gevallen veel ongezonder voor je dan suiker is.
De suiker in bijvoorbeeld frisdrank wordt vervangen door zoetstof. Aspartaam is de een van de meest gebruikte suikervervangers. In de ingrediëntenlijst staat het ook wel genoemd als E951. Het wordt overigens in ontelbaar veel producten gebruikt, niet alleen in frisdrank.

Aspartaam wordt in ons lichaam afgebroken tot methanol. Dit is een stof die in ons zenuwstelsel invloed heeft op de werking van neurotransmitters (boodschappenstof in de hersenen) en dit kan hersenschade tot gevolg hebben.
Aspartaam verandert de verhouding van aminozuren in ons bloed. Hiermee heeft het invloed op onze gemoedstoestand. Je gaat je hierdoor minder vrolijk, opgejaagd en meer gestrest voelen en het verhoogt de kans op een depressie. Tevens zijn er in 1986 en in 2008 onderzoeken gedaan waaruit is gebleken dat aspartaam een migraineaanval kan veroorzaken.

Als klap op de vuurpijl is ook gebleken dat aspartaam in hele hoge dosissen kanker kan veroorzaken. Dit heeft te maken met het vrijkomen van methanol en formaldehyde tijdens het afbreken van aspartaam.
Met een hele hoge dosis hebben we het helaas niet over kilogrammen, maar over milligrammen. De Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) heeft geconcludeerd dat de methanol die vrijkomt bij het afbreken van aspartaam zich in ons lichaam ophoopt. Het is voor ons lichaam een heel lastig- en lang proces om methanol af te breken. De EPA adviseert om niet meer dan 7,8 milligram methanol per dag te nemen. Nu klinkt dit misschien nog vrij veel, maar weet dat de methanol die vrij komt uit 1 liter light frisdrank zo’n 56 milligram is. En daarnaast is aspartaam in zo ontzettend veel producten verwerkt, dat je echt je best niet hoeft te doen om aan 7,8 milligram methanol per dag te komen.

Nu realiseer ik me dat het bovenstaande wellicht  een spookverhaal is en misschien denk je ‘E-nummers zijn toch goedgekeurd en veilig verklaard?’ Ja, dat klopt, per product wel. Al zijn er meer dan voldoende onderzoeken die deze veiligheid tegenspreken. Het is de opstapeling die zeker zoetstoffen zoals aspartaam levensgevaarlijk maakt.
Misschien vind je het bovenstaande ver gezocht, maar je hoeft maar een paar minuten te zoeken op internet op veel informatie te vinden over zoetstoffen en hun veiligheid voor onze gezondheid.
Dit is nog maar een tipje van de sluier als het over zoetstof gaat. Wil je hier meer over weten dan zijn er slechts 2 dingen nodig: enkele zoekwoorden op Google (zoetstof, aspartaam of acesulfaam-K bijvoorbeeld) en een hele boel tijd om alle informatie te lezen.

Ik realiseer me dat dit artikel misschien wat onconventioneel is en misschien verder gaat dat je verwacht, maar ik wil je graag volledige informeren. Ik richt mij op jouw gezondheid en het krijgen van een gezond, slank en fit lichaam die zo goed mogelijk functioneert. Dit gaat voor mij verder dan jou afraden frisdrank te drinken of suiker te gebruiken. Alle voedselproducenten hebben slimme trucs waarmee ze jou alternatieven aanbieden, zoals light producten, maar ze denken hierbij aan hun eigen portemonnee en niet aan jouw gezondheid.


Laat een reactie achter