Hoe kies jij jouw coach wanneer ze als paddenstoelen uit de grond schieten?

Hoe kies jij jouw coach wanneer ze als paddenstoelen uit de grond schieten?

20 januari 2020 door: Marjolein

Afgelopen week was ik op een netwerkborrel. Met een aantal vrouwen sprak ik over de term coach. En dat we het eigenlijk steeds lastiger vinden onszelf zo te noemen. Ten eerste omdat iedereen zich coach mag noemen. En ten tweede omdat bijna iedereen zich tegenwoordig ook coach noemt. De coaches schieten als paddenstoelen uit de grond! Dus zoeken we naar alternatieven: specialist, consultant, expert en ga zo maar door om duidelijk te maken dat wij de real deal zijn.

En van de andere kant bekeken: Als jij op zoek bent naar iemand die jou op een bepaald gebied kan coachen, hoe weet jij dan in hemelsnaam voor wie je moet kiezen?! De keuze is immers reuze. Daarom in dit artikel ‘hoe kies je de voor jou, op dit moment, beste coach?’

Heel bewust zeg ik ‘op dit moment’. Want dit verandert. De coach waar jij nu niet direct een ‘Ja’ bij voelt kan over een paar maanden of over een jaar perfect bij jou en de fase waarin jouw bedrijf zich bevindt passen of andersom. En dat is dan ook direct stap 1: Bepaal waar jij en jouw bedrijf nu behoefte aan heeft.

Op welk gebied wil jij je laten begeleiden? Is dit marketing en sales, zichtbaarheid, hoe jij jezelf en jouw bedrijf presenteert, zelfvertrouwen, het creëren van een aanbod of een combinatie van diverse dingen. Er zijn ontelbare gebieden waarop jij je kunt laten coachen. En voor elke gebied zijn er een aantal specialisten waaruit jij kunt kiezen. Dat is dan ook het voordeel van dat er zoveel coaches zijn. En hoe beter jij weet wat je wel of niet zoekt, hoe sneller jij namen kunt doorstrepen.

Waar je ook op let bij het kiezen van een coach is stap 2 en dat is welke manier van coachen jij prettig vindt. Heb jij behoefte aan een online programma waarin jij (bijna) alles zelfstandig kunt doen of wil jij liever fysiek met jouw coach om tafel? Kies jij dus voor online coaching, offline coaching of een combinatie van beide? En wil jij dit 1 op 1 of liever in een groep?

En de meest belangrijke van allemaal is stap 3: Is er een klik. Heb jij een klik met de coach en voelt de coach een klik met jou? Want als er van een van beide kanten geen klik is kun je niet alles uit een programma halen dat er in zit. Dit is zonde van jouw investering (tijd, energie en geld) en ook van de tijd en energie die jouw coach er in steekt. Er tijdens het programma achter komen dat de klik er toch niet is, is ook voor een coach het worst case scenario.

Want hoeveel coaches er ook zijn, je mag er vanuit gaan dat elke coach een passie heeft en een droom die veel groter is dan geld verdienen. Je mag er vanuit gaan dat elke coach niets liever doet dan jou (en jouw bedrijf) vooruit helpen. En als dit om wat voor reden dan ook niet lukt is dit een verlies is voor beide partijen.

Ik wil afsluiten met een shout out naar alle startende coaches en eigenlijk iedereen die nog niet zo lang ondernemer is. Want er is niets moeilijker dan je bedrijf van de grond krijgen en om als dit gelukt is de volgende stap te zetten, zodat je ook echt van jouw bedrijf kunt leven.

Bij het kiezen van een coach gaan we vaak uit van de geweldige reviews op zijn of haar website. En natuurlijk zijn deze belangrijk. Maar als dit te zwaar weegt sluit je een geweldige doelgroep uit en dit zijn de ondernemers die minstens net zo goed zijn, maar nog niet over een groot aantal lovende reviews beschikken. Er is zelfs een groot voordeel als je kiest voor een coach die nog niet zo lang bezig is of een coachprogramma heeft dat nog niet zo lang draait en dat is dat je eigenlijk altijd veel meer krijgt dan waar je voor betaalt en dat wat je krijgt in verhouding vaak minder kost dan een zelfde soort programma bij een coach die al jarenlang een succesvol bedrijf runt.

Moraal van dit verhaal: Wanneer je een coach kiest (of welke term iemand er dan ook voor gebruikt), sta eens stil bij wat je precies zoekt en schrijf niet op voorhand de starters en coaches zonder een handvol reviews af. Er is slechts één manier om er achter te komen of een coach jou op dit moment verder kan helpen en dat is door een gesprek aan te gaan. Een kennismaking is altijd gratis en vrijblijvend en elke coach vindt het super leuk om met jou in gesprek te gaan! Want we zijn er om jou en jouw bedrijf vooruit te helpen. Dit vinden we zo leuk dat we er ons werk van hebben gemaakt. En als we hier niet super goed in waren geweest was geen van ons een bedrijf gestart.

Ben je benieuwd wat ik als coach voor je kan betekenen? Stuur me dan een berichtje of plan een gesprek in.

Ik zou het fantastisch vinden als dit artikel waardevol voor je was. Deel hem op social media en deel hem met iemand die hem goed kan gebruiken. Tag mij in je bericht en laat me weten wat je er van vond. Door het artikel te delen inspireer jij anderen, maar ik vind het ook heel leuk om te zien wie mijn blog leest.
Dank je wel voor de tijd die je hebt genomen om het artikel te lezen en tot de volgende keer!


Laat een reactie achter