Hoe jouw kernwaarden jouw succes bepalen

Hoe jouw kernwaarden jouw succes bepalen

16 mei 2019 door: Marjolein

Succesvol en fit ondernemen. Succesvol en Fit Ondernemen. Succesvol en Fit Ondernemen.
Nu je dit drie keer gelezen hebt, voel je hem? Is dit wat jij wil?

Bij het opschrijven van deze woorden was mijn eerste gedachte ‘Hell Yes! Natuurlijk wil ik dat.’ We zijn geen van allen ons bedrijf gestart om on-succesvol en ongezond te zijn toch?

Ik heb al een tijdje een Facebookgroep voor ondernemers die in topvorm hun bedrijf willen runnen. Maar de groep voelde niet goed. En dat ligt zeker niet aan de mensen in de groep! Dat zijn alleen maar de aller leukste mensen! Maar de naam klopte voor mij niet en maakte onvoldoende duidelijk wat mijn doel is en wat de kernwaarden van de groep zijn.

Daarom ben ik met de billen bloot gegaan en heb ik aan de leden in de groep uitlegt wat er speelt, waarom het zo stil is in de groep, wat mijn droom is met de groep en heb ik aantal nieuwe namen bedacht, waar we samen de meest passende uit hebben gekozen.

Succesvol en Fit Ondernemen. Dat is de nieuwe naam van de Facebookgroep. En deze naam voel ik helemaal! Dat is wat ik iedereen gun en het is mijn droom dat we in de groep elkaar gaan inspireren, motiveren, helpen en elkaar upliften, zodat we allemaal Succesvol en Fit Ondernemen.

Met het veranderen van de groepsnaam ben ik ook gaan kijken naar de kernwaarden van de groep. Waar wil ik dat de groep voor staat en wat wil ik dat de groep uitstraalt. Dit heb ik opgenomen in de groepsbeschrijving. Hier staat onder andere in:

‘In deze community ontdek jij hoe je super lekker in je vel zit, jij de mooiste, beste en meest energieke versie van jezelf bent en je hierdoor nog meer kunt knallen met je business!’

Voor jouw bedrijf heb je wellicht ook kernwaarden opgesteld. Waar sta je voor? Wat wil je uitstralen? Waar wil je naartoe? Kernwaarden geven richting en zorgen ervoor dat alle acties die je met jouw bedrijf onderneemt in dezelfde lijn liggen en dat ze gericht zijn op hetzelfde doel.

Maar heb jij voor jou persoonlijk ook kernwaarden opgesteld? Heb jij duidelijk waar jij voor staat? Wat jij uit wil stralen en waar jij naar toe wil? Hier kun je vervolgens concreet gedrag aan koppelen. Je schept hiermee de voorwaarden, zodat jij jouw kernwaarden kunt leven.

Zo is mijn persoonlijke kernwaarde dat ik mij altijd zo gelukkig mogelijk wil voelen. Concreet gedrag dat ik hier aan heb gekoppeld en wat voor mij de voorwaarden schept om mij ook daadwerkelijk elke dag zo gelukkig mogelijk te voelen zijn:

– Dankbaarheid. Stil staan bij hoe fantastisch mijn leven is en dankbaar zijn voor de mensen die op mijn pad komen en alle kansen die ik elke dag krijg.

– Gezond eten. Ja, dat is misschien een open deur voor een voedingsconsulent. Maar het gaat voor mij verder dan voor de meeste mensen. Zo ben ik gek op groentesapjes en groene smoothies en is het dagelijks drinken van een groentesapje en/of smoothie voor mij een belangrijke voorwaarde om mij gezond, gelukkig en energiek te voelen.

– Drie keer per week sporten. Nee, dat haal ik niet altijd, maar ik weet dat ik mij het gelukkigst voel wanneer ik dit wel doe.

– Gevoel van vrijheid is voor mij ook belangrijk! Mijn eigen tijd kunnen indelen, mijn eigen werk kunnen indelen de vrijheid hebben om te doen wat op dat moment voor mij goed voelt, daar word ik een gelukkig mens van.

– Anderen helpen de beste, mooiste en meest energieke versie van zichzelf te zijn. Mensen inspireren, ook al is het het kleinste zaadje planten. Dat is iets dat mij een ultiem gevoel van dankbaarheid geeft! Dat geeft mij energie en maakt mij het gelukkigste mens op aarde! Het is waarom ik mijn bedrijf begonnen ben en het is mijn droom om zo veel mogelijk mensen hiermee te mogen helpen. Want als wij allemaal de beste, mooiste en meest energieke versie van onszelf zijn, dan kunnen wij allemaal met onze bedrijven nog zoveel meer mensen helpen en inspireren en zo maken wij samen stukje voor stukje de wereld nog mooier en de mensen nog gelukkiger.

– Authenticiteit. Mezelf kunnen en mogen zijn, dat is voor mij ook heel erg belangrijk. Mezelf zijn en op mijzelf vertrouwen is voor mij namelijk niet altijd vanzelfsprekend geweest. Alles behalve zelfs. Als kind ben ik enorm gepest. Ik heb rood haar (vroeger zelfs bijna worteltjes-oranje), sproeten en was als kind super dun omdat ik niets lustte en van de lucht kon leven. Ik was anders dan de rest en dat bleek reden genoeg om mij van het begin van de basisschool tot halverwege de middelbare school te pesten. Van alles heb ik naar mijn hoofd geslingerd gekregen, waarvan ‘Rooie, spring eens op groen’ het minst origineel was. Zelfvertrouwen had ik niet en mezelf mogen zijn was geen optie, want ik had geen enkel idee wie ik was.

Aan de andere kant ben ik ook altijd een enorme knokker geweest en heb ik altijd geroepen ‘later zal ik wel laten zien dat ik wel goed genoeg bent!’ En op deze wilskracht e bewijsdrang heb ik de middelbare school, het MBO en het HBO doorlopen.

Nu als volwassene weet ik dat ik niets te bewijzen heb. Nu als volwassene weet ik dat ik no matter what altijd goed genoeg ben, precies zoals ik ben. En nu als volwassene lukt het mij steeds beter om los te laten wat anderen van mij vinden of misschien nog wel meer dat wat ik denk dat anderen van mij vinden.

Ik kan nu met volle overtuiging zeggen dat ik trots op mezelf ben. Dat ik ontzettend blij ben met wie ik ben. En nu kan ik steeds meer dankbaar zijn voor mijn verleden. Want juist door waar ik vandaan kom, ben ik in de mogelijkheid andere vrouwen te laten zien dat zij het ook zo waard zijn om goed voor zichzelf te zorgen. En dat als zij goed voor zichzelf zorgen, zij nog zoveel beter kunnen zorgen voor alles en iedereen in hun omgeving. En dat als zij super goed voor zichzelf zorgen, zij nog zo ontzettend veel meer kunnen knallen met hun bedrijf! Het is niet voor niets dat je in een vliegtuig eerst jouw eigen zuurstofmasker op moet zetten en daarna pas die van een ander.

Dit lieve mensen, is mijn droom. Mijn missie en precies waarom ik doe wat ik doe. En ja, ik ben nog steeds anders dan anderen. Ik heb een afwijkende mening over wat een gezonde eetstijl is en ja ik vertel je ook iets anders dan je wellicht van meerdere businesscoaches gehoord hebt. Natuurlijk geven strategieën en modellen je houvast, maar met wat jij eet heb jij veel meer invloed op het succes van jezelf én jouw bedrijf, dan jij tot nu toe gedacht hebt!

Kernwaarden. Ze zijn enorm belangrijk omdat jij hiermee elke dag weer richting geeft aan jouw dag en aan jouw leven. Je kunt hiermee elke dag de voorwaarden scheppen die jouw leven het mooiste leven ooit maakt.

Neem eens de tijd om jouw persoonlijke kernwaarden te bepalen. Begin met de kernwaarden en schep vervolgens de voorwaarden die er voor jou voor zorgen dat jij jouw kernwaarden kunt leven.

En heb je een offday, pak jouw kernwaarden er nog eens bij. Kun je op dit moment iets doen wat jou een goed gevoel geeft? Ook als het iets anders is dan jij die dag gepland had voor jezelf. Lekker in je vel zitten en je goed voelen, vanuit daar komt elk succes!

En wil jij nog meer commitment en een stok achter de deur om jouw kernwaarden daadwerkelijk te gaan leven? Deel ze met anderen. Deel ze met mij of deel ze in de Succesvol en Fit Ondernemen groep.

Ben je nog geen lid, weet dan dat je meer dan welkom bent om je aan te melden.


Laat een reactie achter