Het 'goede voornemen-geheim' ontrafeld

Het ‘goede voornemen-geheim’ ontrafeld

2 januari 2019 door: Marjolein

Zo rond de jaarwisseling vliegen niet alleen de vuurpijlen, maar ook de goede voornemens je om de oren. Voor 2019 willen we ons vooral minder druk maken, meer bewegen en afvallen.
Een ding hebben deze meest genoemde goede voornemens met elkaar gemeen: ze komen neer op beter voor jezelf zorgen. Een voornemen waar ik volledig achter sta en waarvan ik het iedereen toewens dat het ze gaat lukken. Want dat is vaak het probleem met goede voornemens. Het lukt maar niet om ze ook daadwerkelijk het hele jaar vol te houden!

Aan het begin van het jaar zie je standaard de afslankmiddelen en sportattributen in meerdere reclame(folders) voorbij komen. Goed voor onszelf zorgen en ons bedrijf in topvorm kunnen runnen, dat willen we allemaal.

Motivatie is belangrijk als het gaat om het volhouden van goede voornemens. En hier bevindt zich ook gelijk de moeilijkheid.
Wil je namelijk echt een verandering aanbrengen in je leven dan zul je de natuurlijke menselijke behoefte aan snelle bevrediging moeten overwinnen. De pijn die de verandering oplost moet dus groot genoeg zijn om te willen wachten op het plezier dat de verandering op termijn pas teweegbrengt.

Dit gaat dus in tegen die behoefte die wij als mensen allemaal hebben: snelle bevrediging van ons verlangen. Duurt iets te lang of gaat het niet snel genoeg, dan gooien we het bijltje erbij neer.

Maar het kan ook anders!
Denk goed na over het goede voornemen dat je hebt. En maak een actieplan. Het voornemen ‘beter voor jezelf zorgen’ neem ik als voorbeeld.
Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:
– Wat betekent ‘beter voor jezelf zorgen’ voor jou?
– Hoe ziet dat er uit?
– Wat gaat het je opleveren? Noem een paar concrete, tastbare voorbeelden.
– Wat gaat het je kosten als je nú niet beter voor jezelf gaat zorgen?
– In het ergste geval; hoe zie jij/ziet jouw leven er aan het einde van 2019 uit als je nú niet beter voor jezelf gaat zorgen?

Wat weegt voor jou zwaarder? Wat het je op gaat leveren of wat het je gaat kosten?

Als het datgene is wat het je gaat opleveren, dan ga je een actieplan maken. Je gaat concreet opschrijven welke acties jij gaat ondernemen om beter voor jezelf te zorgen. Houd jouw acties klein en behapbaar. Bijvoorbeeld: ‘elke avond na het eten ga ik minimaal 20 minuten wandelen of sporten’. Houdt een afvinklijstje bij waarop je elke dag een vinkje kunt zetten. Dit klinkt misschien kinderachtig, maar het werkt in je hersenen als een klein moment van snelle bevrediging.
Of:
‘Vanaf vandaag bestaan al mijn tussendoortjes in elk geval uit een stuk fruit’.

Deze twee voorbeelden zijn kleine veranderingen in leefstijl die voor iedereen te realiseren zijn. En op de langere termijn (denk in enkele maanden) gaat het je resultaat opleveren. Je gaat je gezonder, fitter en energieker voelen en je gaat er zelfs van afvallen. Het is alleen een kwestie van het daadwerkelijk volhouden. Hoe slecht het weer ook is of hoe moe je ook bent.

Zeker als ondernemer is het zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen! Uiteraard omdat jij het visitekaartje van jouw bedrijf bent, maar ook omdat je de energie wil hebben en je deze nodig hebt om te kunnen knallen!

Wil je meer tips en lid worden van dé Facebookgroep waarin vrouwelijke ondernemers elkaar gaan helpen, motiveren en inspireren om beter voor zichzelf te zorgen? Meld je dan hier GRATIS aan.


Laat een reactie achter