Chocolade

Chocolade

25 september 2017 door: Marjolein

Chocolade, ik ken maar weinig mensen (vooral vrouwen) die er niet gek op zijn! Toch voelen we ons allemaal wel eens schuldig als we het zoveelste stukje naar binnen werken. Maar wist je dat chocolade ook hartstikke goed voor je is?! Oke, niet alle chocolade. Ik heb het over de donkere, hele pure chocolade van minimaal 75%, en liever nog meer, cacao.

Het helpt de (slag)aderen ontspannen en versnelt de bloedcirculatie, waardoor je bloeddruk verlaagd wordt.

Vermindert stress, doordat het endorfinegehalte in het bloed verhoogd wordt. Daarnaast zorgen de cafeïne en theobromine is chocolade voor een beter humeur.

Verlaagt het risico op een beroerte en een hartaanval door het hoge gehalte aan flavonoïden.

Verbetert de hersenfunctie, niet alleen doordat de bloedcirculatie naar de hersenen beter wordt, maar ook geeft chocolade je hersenen een flinke boost waardoor ouderdomskwalen minder snel op zullen treden.

Helpt hardnekkige hoestjes verdwijnen, doordat de theobromine in chocolade de zenuw die het hoestreflex aanstuurt helpt ontspannen.

Verbetert het cholesterolgehalte in het bloed. Het slechte LDL cholesterol wordt verlaagd en het goede HDL cholesterol wordt verhoogd. Daarnaast gaan de antioxidanten in chocolade plaque-afzetting in de aderen tegen, waardoor je aderen minder snel dicht zullen slibben.

Heel verrassend is dat chocolade de huid beschermt tegen de schadelijke effecten van zonlicht. Dit komt doordat de flavonoïden in donkere chocolade de bloedcirculatie verhoogt, waardoor de huid beter gehydrateerd blijft.

Versterkt je immuunsysteem.

Donkere chocolade helpt je af te vallen. Dat komt aan de ene kant doordat de vezels in donkere chocolade je een vol gevoel geven, waardoor je minder gaat eten. Aan de andere kant zorgen de antioxidanten in chocolade er voor dat je stofwisseling versnelt. Je verbranding wordt er dus sneller door.

Maar chocolade is niet alleen maar goed voor je. Wanneer je er veel van eet kun je onrustig worden door de cafeïne die er in zit. Hier kun je een zenuwachtig gevoel van krijgen, hartkloppingen, misselijkheid en zelf een brandend gevoel op de borst. Maar je moet wel heel veel van deze hele pure chocolade eten wil je deze klachten krijgen. In kleine hoeveel heden, en dan bedoel ik enkele blokjes, kun je ook pure chocolade best dagelijks eten. Maar, ook bij chocolade is balans het toverwoord!

Like ook mijn Facebookpagina


Laat een reactie achter