4,5 kilogram bestrijdingsmiddelen en chemicaliën

4,5 kilogram bestrijdingsmiddelen en chemicaliën

15 augustus 2018 door: Marjolein

Wist je dat je per jaar zo’n 4,5 kg aan bestrijdingsmiddelen en chemicaliën binnen krijgt? En dat deze gedeeltelijk worden opgeslagen in jouw lichaam?

Aan de lopende band krijgen we stoffen binnen die eigenlijk niet thuis horen in ons lichaam en die ronduit giftig zijn voor ons lichaam. Denk hierbij aan vervuilde lucht die je inademt. Sigarettenrook, uitlaatgassen van auto’s, vliegtuigen, etc. Of aan vervuiling die door jouw huid wordt opgenomen. Shampoo, douchegel, deodorant, parfum, maar ook de schoonmaakmiddelen die je gebruikt zoals het afwaswater of het doekje met allesreiniger die jij met je handen uitwringt. Ook deze stoffen worden via de huid opgenomen door ons lichaam. En dan hebben we ook nog de chemicaliën en bestrijdingsmiddelen die we binnenkrijgen met wat we eten en drinken. En dan bedoel ik de letterlijke bestrijdingsmiddelen waarmee groenten en fruit worden bespoten, maar ook de chemicaliën die bijvoorbeeld tijdens de verwerking (in de fabriek) worden toegevoegd. Aan bijna alles wat in een fabriek bewerkt wordt, worden chemicaliën toegevoegd. Soms om iets te wassen of langer houdbaar te maken. Soms om iets er mooier uit te laten zien of soms zijn het ingrediënten van het uiteindelijke product dat wij in de supermarkt kopen.

Al deze stoffen kunnen natuurlijk niet vrij rondzweven in ons lichaam. Dan gaan ze voor grote problemen zorgen. Daarom hebben wij een fantastische zuiveringsinstallatie in ons lichaam: onze lever. De lever heeft meer dan 500 (!) taken, waaronder het zuiveren van ons bloed. Alle stoffen die niet in ons lichaam thuis horen probeert je lever af te breken en uit te scheiden. Dat kan bijvoorbeeld via onze urine. Er blijven echter stoffen over waar ook je lever geen raad mee weet. Maar die onze  lever wel gedetecteerd heeft als (mogelijk) zeer schadelijk voor het lichaam. Ook hier heeft ons lichaam een oplossing voor, want deze stoffen worden op een veilige plek opgeslagen. Dit gebeurt op een plek waar ze niet zomaar weer vrij zullen komen. In onze vetcellen. Vetcellen worden namelijk pas als allerlaatste verbrand en afgebroken om hier energie uit te halen. En voordat dit gebeurt heeft ons lichaam alle andere mogelijke manieren om energie te verkrijgen al geprobeerd.

Hoe meer giftige stoffen er in ons lichaam zijn, hoe meer vetcellen er ook nodig zijn voor de opslag van deze stoffen. Maar omgekeerd geldt dit ook; hoe minder giftige stoffen er in ons lichaam zijn, hoe minder vetcellen nodig zijn voor de opslag hiervan. Hoe slanker je dus zal zijn.

Wat merk je er van?
Een teveel aan giftige stoffen in ons lichaam geeft diverse gezondheidsklachten. Je kunt een gebrek hebben aan energie, hebt vaker hoofdpijn, je hormonen zijn uit balans, je bent vaak verkouden of je pikt bijna elk griepje mee. Je kunt er zelfs depressieve gevoelens door krijgen. Door te veel chemische stoffen in je lichaam kun je dus last krijgen van allerlei (vage) gezondheidsklachten zonder dat hier echt een reden voor te vinden is. Je voelt je gewoon niet fit.

Wat kun je er aan doen?
Door te kiezen voor producten die minder chemische stoffen bevatten kunnen we een chemicaliën-overschot in ons lichaam voorkomen. Je kiest dan vaker voor biologische producten en producten op basis van natuurlijke ingrediënten. Biologische groenten, fruit of schoonmaakmiddelen bijvoorbeeld en verzorgingsproducten die gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten.
Drink verder veel water, maar gebruik hiervoor niet de plastic (frisdrank)flesjes die je in de supermarkt koopt. Deze ‘lekken’ plastic in het water en hiermee krijg je alsnog chemicaliën binnen. Gebruik een glas of een flesje die gemaakt is om vaker te gebruiken. De BPA-vrije flesjes.

Om de giftige stoffen die zich in je lichaam opgehoopt hebben (in onze vetcellen) op te ruimen, met de vetcellen er bij uiteraard, kun je een detox doen. Het is echter belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Hierover later meer. Houd mijn besloten Facebook Community in de gaten!


Laat een reactie achter